piątek, 19 maja 2017
Kopytka z batatów z sosem gruszkowym
Etykiety:
dania główne
Składniki:
- 2 duże bataty
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki maki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 3 gruszki
- pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Bataty zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok.30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu czekamy aż bataty ostygną. Przestygnięte bataty wkładamy do miski i blendujemy chwilę. Do puree z batatów dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrabiamy ciasto i przekładamy na stolnicę obsypaną mąką pszenną. Z ciasta formujemy wałeczki o szerokości ok. 3 cm. i odcinamy nożem kawałeczki o dowolnej długości. W dużym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy kopytka do wrzątku. Gotujemy około 3 minut od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię wody. Po tym czasie wyciągamy kopytka przy pomocy szumówki i nakładamy na talerz. Do blendera wkładamy 3 obrane ze skórki gruszki i pół łyżeczki cynamonu. Całość blendujemy przez chwilę. Kopytka polewamy sosem i podajemy.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz