sobota, 11 lutego 2017

Cebulowa


Składniki:
- pęczek włoszczyzny
- 5 cebul
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki czarnego pieprzu ( świeżo mielonego )
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka cząbru

Przygotowanie:
Włoszczyznę obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w 3 litrach wody. Od główki czosnku odcinamy górną część tak aby ząbki były widoczne. Zawijamy główkę w folie aluminiową i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i smażymy około 10 minut, aż będzie złocista. Usmażoną cebulę dodajemy do bulionu warzywnego. Następnie dodajemy upieczone ząbki czosnku i przyprawy. Blendujemy całość i doprowadzamy do wrzenia. Zupę możemy podawać z grzankami.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger