niedziela, 21 sierpnia 2016

Kabaczek faszerowany warzywami i kaszą bulgur



Składniki:
- 1 duży kabaczek
- pęczek młodej włoszczyzny
- 1 cebula
- 4 pieczarki
- 100 g kaszy bulgur
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli


Przygotowanie:
Kabaczek myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy miękką część z nasionami i odkładamy na później. Włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczarki, łodygi selera oraz por kroimy na mniejsze części, a cebulę w kostkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na oleju kilka minut. W międzyczasie gotujemy kaszę bulgur w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Gdy warzywa zmiękną dodajemy do nich ugotowaną i odcedzoną kaszę bulgur oraz wszystkie przyprawy. Całość mieszamy. Powstałym farszem uzupełniamy wydrążone wcześniej miejsce w kabaczku. Faszerowany kabaczek pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger