sobota, 23 kwietnia 2016
Pizza z pieczonym burakiem i tempehem
Etykiety:
dania główne
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 30 gram drożdży
- 1/5 szklanki wody
- 2 łyzki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 2 buraki
- 1 tempeh smażony Merapi
- 6 pieczarek
- kilka oliwek
- 1 cebula
- pół szklanki passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Buraki nie obrane ze skórki zawinięte w folii aluminiowej pieczemy w piekarniku około 30 minut w 170 stopniach. W trakcie pieczenia się buraków możemy się zabrać za przygotowanie ciasta na pizzę. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy oliwę. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem i przekładamy do miski z mąką i oliwą. Wyrabiamy ciasto tak żeby było sprężyste i nie przylepiało sie do rąk. Ciasto odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do urośnięcia. Cebulę i pieczarki kroimy i podsmażamy około 2 minut na oliwie. Oliwki kroimy na pół a tempeh w kostkę. Sos którym będziemy smarować pizzę będzie pomidorowy. Do passaty pomidorowej dodajemy oregano, bazylię i szczyptę soli i mieszamy. Z naszego ciasta na pizzę robimy okrąg ( możemy je trochę rozwałkować) następnie smarujemy je sosem i nakładamy dodatki: podsmażone pieczarki i cebule, tempeh, oliwki i pieczonego buraka pokrojonego w talarki. W piekarniku pieczemy około 20 minut w 160 stopniach.
Smacznego.
Ach tempeh, ale mi narobiłaś na niego smaka! ;)
OdpowiedzUsuńRównież uwielbiam :) Jak tylko mogę to dodaję wszędzie gdzie się da:)
Usuń