sobota, 27 stycznia 2018
Tofurnik czekoladowy
Etykiety:
ciasta
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 banany
- 3 kostki tofu naturalnego
- 1.5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao
- 1 puszka mleka kokosowego
- 3 łyżki syropu klonowego lub z agawy
- pół szklanki rozdrobnionych orzechów nerkowca
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania spodu. Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy i rozgniatamy widelcem z dwoma bananami. Tak przygotowany elastyczny spód rozkładamy równomiernie na dnie małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Do dużej miski wkładamy 3 kostki tofu, kakao, syrop z agawy lub klonowy. W mniejszym rondelku rozpuszczamy półtora tabliczki gorzkiej czekolady z całą puszką mleka kokosowego ( tylko twarda część ). 3/4 całej mieszanki wlewamy do miski z tofu. Blednujemy tofu z resztą składników na gładka masę. Po czym wlewamy na tortownicę, na wcześniej przygotowany spód. Wyrównujemy masę do brzegów tortownicy łyżką i polewamy wierzch resztką mieszanki czekolady z mlekiem kokosowym, która nam została. Na koniec posypujemy tofurnik orzechami nerkowca i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie jest gotowy do jedzenia.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz