sobota, 11 lutego 2017

Cebulowa


Składniki:
- pęczek włoszczyzny
- 5 cebul
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki czarnego pieprzu ( świeżo mielonego )
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka cząbru

Przygotowanie:
Włoszczyznę obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w 3 litrach wody. Od główki czosnku odcinamy górną część tak aby ząbki były widoczne. Zawijamy główkę w folie aluminiową i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i smażymy około 10 minut, aż będzie złocista. Usmażoną cebulę dodajemy do bulionu warzywnego. Następnie dodajemy upieczone ząbki czosnku i przyprawy. Blendujemy całość i doprowadzamy do wrzenia. Zupę możemy podawać z grzankami.
Smacznego.
Czytaj dalej »

niedziela, 5 lutego 2017

Racuchy bananowe


Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- półtora  szklanki mleka sojowego
- 3 łyżki oleju
- 2 banany
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Banany obieramy ze skórki, wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem. Do miski, w której znajdują się rozgniecione banany dodajemy pozostałe składniki ( oprócz oleju ) i blendujemy całość na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuchy z obu stron ( wylewając niewielką ilość ciasta na rozgrzany olej ). Racuchy smażymy aż się zarumienią i urosną. Podajemy z konfiturą z dyni i pomarańczy, ulubionym dżemem lub z jabłkiem :)
Smacznego.
Czytaj dalej »
Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger