czwartek, 31 marca 2016

Spaghetti z sosem pomidorowym a'la bolognese



Składniki:
- 200 gram makaronu spaghetti pełnoziarnistego
- 1,5 kg pomidorów
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 180 gram mielonego tofu Polsoja
- 1 łyżka oregano suszonego
- duża garść świeżej bazylii
- pół łyżeczki soli
- 1/2 szklanki  passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Do średniego garnka wlewamy olej  i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz obrane ze skórki i zblendowane pomidory. Dodajemy koncentrat pomidorowy lub passatę i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Na koniec dodajemy mielone tofu, posiekaną bazylię, czosnek i resztę przypraw. Tak przygotowanym sosem polewamy makaron ugotowany według przepisu na opakowaniu.
Smacznego.

Czytaj dalej »

poniedziałek, 28 marca 2016

Sałatka z cykorii i tempehu



Składniki:
- kilka liści cykorii escarola
- kilka liści cykorii radicchio
- kilka liści cykorii frisee
- 180 gram tempehu smażonego Merapi
- 8 pomidorków cherry
- 4 łodygi selera naciowego
- 2 garści kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka świeżo mielonego kolorowego pieprzu
- 1 łyżka oleju

Przygotowanie:
Do dużej miski wkładamy liście cykorii ( około 3 garści ). Tempeh kroimy w kostkę i podsmażamy około 3 minut na oleju razem z pokrojonym w talarki selerem naciowym. Przekładamy tempeh i seler naciowy do miski z cykorią, dodajemy kukurydzę, pokrojone w ćwiartki pomidorki cherry i wszystko dokładnie mieszamy. Zabieramy się za przygotowanie dressingu. Do szklanki wlewamy oliwę, sos sojowy oraz świeżo mielony pieprz kolorowy i energicznie mieszamy łyżką, Tak przygotowanym dressingiem polewamy naszą sałatkę i dokładnie mieszamy.
Smacznego.
Czytaj dalej »

niedziela, 27 marca 2016

Muffinki bananowo-orzechowe



Składniki:
- 3 banany
- 1/3 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka sojowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 gram orzechów włoskich
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:
Banany obieramy ze skórki i rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Do osobnego naczynia wsypujemy wszystkie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Mieszamy wszystkie suche składniki łyżką i dodajemy do nich masę bananową, olej i mleko sojowe. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do reszty składników, dokładnie je mieszając, Gotowe ciasto na muffinki przelewamy do foremek i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu muffinek z piekarnika zostawiamy je do ostygnięcia. Rozpuszczamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią muffinki.
Smacznego.
Czytaj dalej »

wtorek, 22 marca 2016

Pasta z fasoli i suszonych pomidorów



Składniki:
- 200 gram fasoli
- 100 gram suszonych pomidorów w oleju z ziołami
- ząbek czosnku
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego

Przygotowanie:
Fasolę białą moczymy przez około 12 godzin a następnie gotujemy do miękkości. Gdy fasola będzie miękka, odcedzamy ją, czekamy aż wystygnie i przekładamy do miski lub innego naczynia. Do fasoli dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę.
Smacznego.
Czytaj dalej »

sobota, 19 marca 2016

Drożdżowy pieróg z kapustą kiszoną,pieczarkami i tofu



Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki wody
- 20 gram drożdży
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżeczki soli
- 1 kostka bio tofu naturalnego Polsoja 250 gram
- 300 gram pieczarek
- 1 cebula
- 300 gram kapusty kiszonej
- łyżka kminku
- łyżka kurkumy
- łyżeczka pieprzu czarnego

Przygotowanie:
Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. W małym garnuszku rozpuszczamy drożdże w letniej wodzie i dodajemy z 2 łyżkami oliwy do mąki i soli. Ciasto zagniatamy jak na pizzę, musi być miękkie i sprężyste. Do przygotowania nadzienia używamy głębokiej patelni. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy ją na 1 łyżce oliwy. Kapustę kiszoną i pieczarki kroimy i wrzucamy do cebulki. Całość podsmażany około 10 minut. Tofu kroimy w kostkę i smażymy na osobnej patelni przez 5 minut. Podsmażone tofu dodajemy do kapusty kiszonej i pieczarek. Do farszu dodajemy sól  oraz pieprz i mieszamy dokładnie. Od ciasta drożdżowego odrywamy małe kawałki i rozwałkowujemy na małe placki. Na taki placek nadkładamy trochę farszu i zlepiamy go tak aby powstał pierożek. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy dodajemy kurkumę oraz kminek i podsmażamy minutę. Taką mieszanką oliwy i przypraw smarujemy górną część naszych pierożków i pieczemy je w  piekarniku około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Z przepisu wychodzi ok. 6 pierożków.
Smacznego.
Czytaj dalej »

czwartek, 17 marca 2016

Tawcze grawcze



Składniki:
- 200 gram białej fasoli
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 3 pomidory
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej czerwonej
- pół łyżeczki papryki ostrej czerwonej
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka kolendry
- sól (według uznania)
- 2 łyżeczki pieprzu
-1 łyżeczka rozmarynu

Przygotowanie:
Fasolę moczymy około 12 godzin. W dniu przygotowywania potrawy fasolę musimy ugotować. Zalewamy fasolę wodą, doprowadzamy do wrzenia i odlewamy wodę, po czym zalewamy świeżą wodą. Tę czynność powtarzamy 3 razy. Gdy fasolę zalejemy czwarty raz wodą, wtedy  gotujemy ją w tej wodzie do miękkości. Gdy fasola zmięknie odcedzamy ją pozostawiając około 1,5 szklanki wody w której się gotowała.. Paprykę, marchew kroimy w paseczki, cebulę w talarki i układamy w naczyniu do pieczenia. Następnie dodajemy pomidory, fasolę i wszystkie przyprawy. Na koniec zalewamy warzywa wywarem z fasoli, który zostawiliśmy przy odcedzaniu jej. Mieszamy wszystko  i zapiekamy w piekarniku około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Smacznego.
Czytaj dalej »

poniedziałek, 14 marca 2016

Sojonez



Składniki:
- 1/3 szklanki mleka sojowego
- 3/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2 łyżki musztardy
- szczypta pieprzu
- szczypta soli

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy około 30 sekund. Sojonezowi możemy nadać smak czosnkowy, dodając  2-3 ząbki czosnku. Idealnie pasuje do kanapek, kotletów, zapiekanek, pizzy, sałatki itp.
Smacznego.
Czytaj dalej »

sobota, 12 marca 2016

Deser z kaszy jaglanej,awokado,truskawek i bananów



Składniki:
- 100 gram kaszy jaglanej
- 2 awokado
- 250 gram truskawek ( świeżych lub mrożonych)
- 4 daktyle
- 1 banan

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie po czym przelewamy ją gorącą wodą i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy kaszę i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy kasza jaglana ostygnie, dodajemy do niej daktyle i miksujemy na gładką masę. Awokado obieramy ze skórki, pozbywamy się pestki i rozgniatamy widelcem na papkę. Truskawki miksujemy. Wszystkie składniki nakładamy warstwami do pucharków lub szklanek. Na wierzch deseru układamy plasterki banana.
Smacznego.
Czytaj dalej »

czwartek, 10 marca 2016

Leczo



Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 1 duża cebula
- 1 bakłażan
- 250 gram pieczarek
- 4 pomidory
- pęczek natki pietruszki
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- olej do smażenia (3 łyżki)

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa oprócz pomidorów kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na oleju około 10 minut. Pomidory kroimy w ćwiartki i dodajemy do reszty warzyw razem z posiekaną natką pietruszki. Całość dusimy około 15 minut na małym ogniu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Moja propozycja to podanie lecza z kaszą gryczaną.
Smacznego
Czytaj dalej »

czwartek, 3 marca 2016

Paprykarz wegański


Składniki:
- 100 gram brązowego ryżu
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki ajwaru ostrego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu czarnego.

Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, następnie odcedzamy i umieszczamy w osobnym naczyniu. Do ryżu dodajemy posiekana natkę pietruszki oraz resztę składników i blendujemy.
Smacznego.
Czytaj dalej »

wtorek, 1 marca 2016

Calzone


Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki wody lub mleka roślinnego
- 30 gram drożdży
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
- 100 gram koncentratu pomidorowego
- bazylia (1 łyżka)
- oregano (1 łyżka)
- kilka listków szpinaku
- 4 pieczarki
- 1 cebula
- kilka zielonych oliwek
- pół czerwonej papryki
- 3 plastry pomidora
- 100 gram wegańskiego żółtego sera

Przygotowanie:
Przygotowanie zaczynamy od ciasta na calzone. Najpierw na stolnicę wysypujemy mąkę. W międzyczasie w małym garnku podgrzewamy wodę ( tak żeby była letnia) z cukrem i rozpuszczamy drożdże, po czym wylewamy mieszankę na mąkę, dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto. Nasze wyrobione ciasto wkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia. Gdy ciasto nam rośnie możemy zająć się przygotowaniem farszu do calzone. Cebulkę kroimy w piórka, pieczarki w dość grube plastry i podsmażamy minutę na patelni. Teraz musimy przygotować sos, którym będziemy smarować cazlone przed nałożeniem farszu. W małym naczyniu mieszamy koncentrat pomidorowy z bazylia i oregano i gotowe. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek i rozkładamy na blasze. Jedną połowę ciasta smarujemy sosem pomidorowym. Na stronę z sosem układamy nasze składniki czyli: pieczarki z cebulą, kilka oliwek, czerwona paprykę pokrojoną w paseczki, kilka liści szpinaku, plasterki pomidora i posypujemy to wszystko startym wegańskim żółtym serem. Gdy nałożymy już wszystkie składniki, zamykamy naszą pizzę drugą połową ciasta i zlepiamy brzegi tak żeby się nie otworzyło podczas pieczenia. Calzone wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut.Podajemy z sojonezem czosnkowym.
Smacznego.

Czytaj dalej »
Copyright © 2014 plantseveryday , Blogger